شاید به جرات بتوان گفت که اصلی ترین مجموعه در میان تجهیزات ترافیکی، انواع تابلو ترافیکی باشد. در نگاه اول به قوانین راهنمایی و رانندگی و نحوه اجرای آن، به راحتی می توان دریافت که سیستم کنترل ترافیک مبتنی بر نحوه استفاده از این ابزار کارآمد است. تولید تابلوهای راهنمایی و رانندگی آن چنان گسترده و متنوع است که به تبع آن فروش تابلو ترافیکی را به شکلی توسعه یافته در این عرصه معرفی کرده است. تابلو های ترافیکی تاثیر زیادی روی کنترل رانندگان دارد و رعایت نکردن قوانین ذکر شده روی تابلو ها باعث تصادفات جدی و گاها حوادث جبران ناپذیری خواهد شد.
تابلو ترافیکی استاندارد چیست؟
استاندارد تابلوهای ترافیکی چند ویژگی اصلی و اساسی را شامل می شود که در خرید تابلو ترافیکی باید به تمامی این موارد توجه کرد. در نگاه اول، نصب کردن تابلو علائم ترافیکی در محیط های باز و فضای آزاد آن را تحت شرایط سخت جوی قرار می دهد؛ به این ترتیب مقاومت مطلوب در برابر تغییرات اقلیمی اولین مشخصه ای است که این نمونه از تجهیزات ترافیکی باید داشته باشند.
تابلو های ترافیکی استاندارد، تابلو هایی هستند که جنس مرغوبی داشته باشند و در شرایط آب و هوایی گوناگون کیفیت اولیه خود را حفظ کنند؛ همچنین مقاومت بالایی داشته باشند تا در اثر برخورد تصادفی خودرو ها با آنها، تابلو های ترافیکی نامفهوم نشوند و از دید خارج نگردند.
از دیگر ویژگی های تابلو های ترافیکی استاندارد راحتی در نصب آنها است؛ زیرا بهترین انواع تابلو ها آنهایی هستند که به راحتی نصب شوند. مکان نصب کردن بیشتر تابلو های ترافیکی در اتوبان ها و جاده ها هستند و در بعضی موارد زمان زیادی که برای نصب آنها صرف میشود که همین موضوع ممکن است باعث اتفاقات ناگواری مانند تصادف کارگران یا انحراف رانندگان شود.
همچنین تابلو های ترافیکی باید دارای ویژگی های فنی استانداردی نیز باشند که این ویژگی ها هم کارایی تابلو ها را بالا میبرند و هم از بروز حوادثی که ناشی از خوانا نبودن تابلو ها است، جلوگیری میکند. بعضی از ویژگی های فنی که باید رعایت شود شامل موارد زیر میشود.
- رنگ این تابلو ها در برابر رطوبت و نور آفتاب از بین نرود و تصویر آن خوانا باشد.
- با ابعاد درست و استاندارد ساخته شود.
- آلودگی جاده ها و خیابان ها را به خود جذب نکند.
- از زبان های بین المللی پیروی کند تا خواندن آن برای افراد با همه زبان ها قابل خواندن باشد.
همان طور که توجه کردن به تابلو های ترافیکی الزامی است و با جدی نگرفتن آنها حوادث به وجود میآید؛ نقص در این گونه از تابلو ها هم باعث به وجود آمدن مشکل میشود. نقص های تابلو های ترافیکی در بسیاری از موارد باعث بروز حوادث میشود که دلیل بسیاری از این مشکل ها نامفهوم بودن تابلو های ترافیکی و یا مشکل در دید رانندگان هنگام مشاهده تابلو ها بوده و یا در بعضی از موارد محل نصب تابلو ها به شکلی بوده که باعث سردرگمی رانندگان شده بود.
انواع تابلو های ترافیکی
تابلو های ترافیکی دارای انواع گوناگونی هستند که هر کدام بر اساس کاربردی که دارند در یکی از این دسته بندی ها قرار میگیرند و کاربردشان با توجه به دسته بندی که در آن قرار دارند متفاوت است.
تابلو راهنمای مسیر که در داخل شهر ها و به منظور هدایت شهروندان نصب میشوند، تحت عنوان تابلوهای نام خیابان، تابلوهای نام اماکن و مسیریابی شناخته میشوند.
تابلوهایی که در جاده و اتوبان ها به رنگ سبز و آبی به منظور راهنمای مسیر نصب میشوند تحت عنوان تابلوهای جاده ای شناخته شده و معمولا ابعاد بزرگتری دارند. بر روی این تابلوها با استفاده از شبرنگ ترافیکی مسیر مشخص شده و موجب بهتر دیده شدن تابلو از فاصله دور و در شب میشود.
علائم راهنمایی و رانندگی
بیشتر تابلوهای ترافیکی که افراد با آن سر و کار دارند تابلوهای راهنمایی و رانندگی هستند که خود شامل سه دسته میشوند.
تابلوهای بازدارنده
شامل بوق زدن ممنوع، توفق ممنوع، ورود ممنوع، دور زدن ممنوع و تابلو ایست در این دسته قرار میگیرند که اغلب دایره ای شکل و دارای نوار قرمزی در اطراف خود هستند.
تابلوها و علائم هشداردهنده یا اخطاری
تابلوهای مثلثی با نوار قرمز در اطراف خود مانند جاده باریک میشود، حق تقدم و کارگران مشغول کارند در این دسته قرار میگیرند.
تابلوهای آگاهی دهنده یا اخباری
تابلو های پایان محدوده سرعت، بیمارستان، تونل و ... که با رنگ های سفید، سبز، آبی، قهوه ای و حتی زرد در سطح شهر دیده میشوند در واقع برای آگاهی رساندن به رانندگان و عابران پیاده هستند که تحت عنوان تابلوهای اخباری شناخته میشوند.
خیابان ها و کوچه ها دارای اسم های مخصوصی هستند که باید توسط تابلو ها مشخص شوند. تابلو هایی که برای نشان دادن اسامی معابر مورد استفاده قرار میگیرند، باید با رنگ های واضح مشخص شوند تا برای همه خودرو ها قابل دیدن باشند. طراحی این تابلوها نباید موجب جذب گرد و غبار و عدم دید رانندگان شود.
کشف کارکرد دیودها که منجر به ساخت ال ای دی ها شد در کنار ابداع باتری های خورشیدی، تولید تابلو ترافیکی را چند گام به جلوتر برد. تابلوهای LED در محیط های تاریک این توانایی را دارند که علائم ترافیکی را با بهره گیری از نور لامپ های به کار رفته، به افراد هشدار دهند. تابلوهای ترافیکی سولار با ساختاری طراحی شدند که از یک منبع انرژی مستقل تامین شوند و بتوان آن ها را در محیط های خارج از شهر و داخل شهر به راحتی نصب کرد.
همچنین استفاده از این دسته تابلو های ترافیکی باعث میشود توجه راننده ها در شب هنگامی که سرعت خودرو بالا است به سمت این دسته از تابلو ها جلب شود. طبق آمار های رسمی استفاده از نوع تابلو های ترافیکی باعث کاهش 30 درصدی تصادف در شب شده است که این آمار نشان دهنده تاثیر گذار بودن این تابلو ها است.
سخن آخر
تولید تابلوهای ترافیکی از آن جایی متحول شد که نمادها و علائم به کار رفته در آن تبدیل به قراردادی جهانی شد. این پیغام ها بسیار هوشمندانه طراحی شده بودند و حتی افراد نا آشنا نیز می توانستند مفاهیم آن ها را درک کنند. این پیغام ها به شکلی ساده و خلاصه رانندگان را در مسیرهای درست هدایت می کردند و مانع از رفتارهای اشتباه افراد در حین رانندگی می شدند و به این ترتیب بود که ایمنی جاده ها و خیابان ها در شکلی گسترده پایه ریزی شد.
خرید و نصب این تابلوها برای عموم مردم چندان کارایی ندارد؛ اما شهرداری ها، شرکت های ساختمانی و راه سازی به راحتی میتوانند این تابلوها را آنلاین و یا حضوری تهیه کنند. برای دسترسی راحت تر پیمان کاران و مهندسین، فروشگاه اینترنتی ایمن ترافیک کالا به عنوان تولید کننده تابلوهای ترافیکی، اقدام به فروش آنلاین و حضوری علائم راهنمایی و رانندگی کرده است. در این مجموعه می توانید تابلوها و علائم ترافیکی را در قیمتی مناسب در اختیار داشته باشید.